Verklaring van GGDafspraak

Status toegankelijkheid https://www.ggdafspraak.nl/

GGD GHOR Nederland is wettelijk verplicht om deze website te laten voldoen aan het Besluit digitale toegankelijkheid overheid.

De status van deze website is: B - voldoet gedeeltelijk ? - Ga naar de informatie over de nalevingsstatussen

De status is toegekend op basis van een eigen verklaring,
die voor het laatst is bijgewerkt op 12-03-2025

  • De onderbouwing bij deze eigen verklaring is gecontroleerd.
    Daaruit bleek dat de onderbouwing toereikend is om door een toezichthouder inhoudelijk te kunnen worden beoordeeld.
    Meer over de controle door Logius

Op deze pagina kunt u:

Inhoud

Verklaring

GGD GHOR Nederland streeft ernaar om de eigen online informatie en dienstverlening toegankelijk te maken, overeenkomstig het besluit digitale toegankelijkheid overheid.
Deze toegankelijkheidsverklaring is van toepassing op de inhoud van de website GGDafspraak.

Nalevingsstatus: voldoet gedeeltelijk

Uit de door GGD GHOR Nederland gepubliceerde informatie blijkt dat de website GGDafspraak gedeeltelijk voldoet aan het besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Uit toegankelijkheidsonderzoek is gebleken dat nog niet aan alle eisen wordt voldaan. Voor elke afzonderlijke afwijking van de eisen is de oorzaak bekend en is het gevolg beschreven, zijn maatregelen genomen om de afwijking te kunnen opheffen EN wordt een concrete datum genoemd waarop de maatregelen zullen zijn uitgevoerd.

In de toelichting, onder het kopje onderbouwing van de verklaring, wordt aangegeven hoe ver GGD GHOR Nederland is gevorderd met de toegankelijkheid van en welke noodzakelijke maatregelen worden genomen om de website toegankelijker te maken.

De kenmerken van de verschillende statussen worden beschreven in de toelichting, onder het kopje Uitleg over de nalevingsstatussen.

Akkoordverklaring

Deze verklaring is op 24-02-2025 getekend voor 'gezien en akkoord' door een tekenbevoegd functionaris van GGD GHOR Nederland.
Functie: Manager communicatie en Public Affairs.

De actualiteit, volledigheid en juistheid van deze verklaring zijn voor het laatst herzien op 12-03-2025.

Feedback en contactgegevens

Loopt u tegen een toegankelijkheidsprobleem aan? Of heeft u een vraag of opmerking over toegankelijkheid?
Neem dan contact op via ggdafspraak.nl/contact.

Wat kunt u van ons verwachten?

  • Binnen 1 werkdag krijgt u een ontvangstbevestiging.
  • Binnen 1 werkweek neemt de onafhankelijke klachtenfunctionaris contact met je op.
  • We informeren u over de voortgang en de uitkomst.
  • We willen uw klacht binnen 4 weken oplossen. Als het nodig is, nemen we hiervoor 4 weken extra tijd. Hebben we nog meer tijd nodig om uw klacht op te lossen? Dan sturen we u daarover een e-mail.

Handhavingsprocedure

Bent u niet tevreden met de manier waarop uw klacht is behandeld? Of hebben we niet op tijd gereageerd?
Dan kunt u contact opnemen via ggdafspraak.nl/contact.

Onderbouwing van de verklaring

Onderzoeksresultaten

  • Oké. De status van de website https://www.ggdafspraak.nl/: voldoet gedeeltelijk

De website is onderzocht op toegankelijkheid en uit de rapportage blijkt volgens GGD GHOR Nederland dat nog niet aan alle onderstaande kenmerken is voldaan:

  • De onderzoeksresultaten waarop de claim is gebaseerd zijn beschikbaar via:
    • https://ggdafspraak.nl/storage/2025/03/inspectie-ggdafspraaknl-11-2024.pdf (platform-onderzoek)
      Kenmerken die in de rapportage zijn vastgelegd:
      • Datum: 03-12-2024
      • Onderzoek uitgevoerd door: een onafhankelijke derde partij
      • Scope van het onderzoek:
        • 1.1.1 Niet-tekstuele content A 1.2.1 Louter-geluid en louter-videobeeld (vooraf opgenomen) A 1.2.2 Ondertiteling voor doven en slechthorenden (vooraf opgenomen) A 1.2.3 Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) A 1.2.4 Ondertitels voor doven en slechthorenden (live) AA 1.2.5 Audiodescriptie (vooraf opgenomen) AA 1.3.1 Info en relaties A 1.3.2 Betekenisvolle volgorde A 1.3.3 Zintuiglijke eigenschappen A 1.3.4 Weergavestand AA 1.3.5 Identificeer het doel van de input AA 1.4.1 Gebruik van kleur A 1.4.2 Geluidbediening A 1.4.3 Contrast AA 1.4.4 Herschalen van tekst AA 1.4.5 Afbeeldingen van tekst AA 1.4.10 Reflow AA 1.4.11 Contrast van niet-tekstuele content AA 1.4.12 Tekstafstand AA 1.4.13 Content bij hover of focus AA 2.1.1 Toetsenbord A 2.1.2 Geen toetsenbordval A 2.1.4 Enkel teken sneltoetsen A 2.2.1 Timing aanpasbaar A 2.2.2 Pauzeren, stoppen, verbergen A 2.3.1 Drie flitsen of beneden drempelwaarde A 2.4.1 Blokken omzeilen A 2.4.2 Paginatitel A 2.4.3 Focus volgorde A 2.4.4 Linkdoel (in context) A 2.4.5 Meerdere manieren AA 2.4.6 Koppen en labels AA 2.4.7 Focus zichtbaar AA 2.4.11 Focus niet bedekt (minimum) 2.5.1 Aanwijzergebaren A 2.5.2 Aanwijzerannulering A 2.5.3 Label in naam A 2.5.4 Bewegingsactivering A 2.5.7 Sleepbewegingen AA 2.5.8 Grootte van het aanwijsgebied (minimum) AA 3.1.1 Taal van de pagina A 3.1.2 Taal van onderdelen AA 3.2.1 Bij focus A 3.2.2 Bij input A 3.2.3 Consistente navigatie AA 3.2.4 Consistente identificatie AA 3.2.6 Consistente hulp A 3.3.1 Fout identificatie A 3.3.2 Labels of instructies A 3.3.3 Foutsuggestie AA 3.3.4 Foutpreventie (wettelijk, financieel, gegevens) AA 3.3.7 Overbodige invoer A 3.3.8 Toegankelijke authenticatie (minimum) AA 4.1.1 Parsen A 4.1.2 Naam, rol, waarde A 4.1.3 Statusberichten AA
      • Oké. Actualiteit: voldoet aan de voorwaarde. Uit de rapportage blijkt dat de meet- en onderzoeksgegevens waarop het onderzoek is gebaseerd jonger zijn dan 36 maanden.
      • Oké. Onderzoeksmethode: voldoet aan de voorwaarde. Uit de rapportage blijkt dat bij het handmatige onderzoek een goed gedocumenteerde evaluatiemethode (WCAG-EM of gelijkwaardig) is gebruikt.
  • De (gecombineerde) onderzoeksresultaten:
    • Oké. Omvatten de eisen uit hoofdstuk 9 Web (voor websites) of 11 Software (voor mobiele applicaties) van de Europese toegankelijkheidsnorm EN 301 549. De eisen voor websites, mobiele applicaties en downloadbare documenten in deze norm zijn identiek aan de niveau A en AA succescriteria van de wereldwijd toegepaste toegankelijkheidsstandaard WCAG 2.1.
    • Oké. Zijn representatief voor alle content op het hoofddomein en eventuele de sub- en andere domeinen die in de verklaring worden genoemd.
  • Niet Oké. Tijdens het onderzoek zijn afwijkingen gevonden op de toegankelijkheidsstandaard, die niet konden worden hersteld voordat het onderzoek werd afgerond.
  • Oké. Op basis van de onderzoeksresultaten verklaart GGD GHOR Nederland dat de website gedeeltelijk voldoet aan de toegankelijkheidsstandaard.

(Onder het kopje Uitleg over de nalevingsstatussen worden de kenmerken van de verschillende statussen beschreven).

Afwijkingen van de toegankelijkheidsstandaard

De website https://www.ggdafspraak.nl/ voldoet niet aan de volgende succescriteria:

  • SC 1.4.3 - Contrast (minimum) [niveau AA]
  • SC 1.4.11 - Contrast van niet-tekstuele content [niveau AA]
  • SC 2.1.1 - Toetsenbord [niveau A]
  • SC 2.2.1 - Timing aanpasbaar [niveau A]
  • SC 2.4.2 - Paginatitel [niveau A]
  • SC 2.4.4 - Linkdoel (in context) [niveau A]
  • SC 2.5.3 - Label in naam [niveau A]
  • SC 3.1.1 - Taal van de pagina [niveau A]
  • SC 4.1.2 - Naam, rol, waarde [niveau A]

Voortgang

GGD GHOR Nederland werkt aan het oplossen van de gevonden afwijkingen. De volgende afwijkingen zijn volgens GGD GHOR Nederland inmiddels opgelost:

  • SC 1.1.1 - Niet-tekstuele content [niveau A]
    • Opgelost op: 16-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      In diverse stappen van de acceptatie-omgeving, bijvoorbeeld op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/wat-is-je-geboortejaar, staat onderaan een voortgangsbalk. Er is nu een tekstalternatief toegevoegd, "Voortgang", dat visueel verborgen kan worden toegevoegd voor het percentage. Hiermee is de informatie beschikbaar voor alle gebruikers. Op alle onderzochte pagina’s in de acceptatie-omgeving staat in de footer het logo van "GGD GHOR Nederland". De alternatieve tekst van deze informatieve afbeelding is nu aangepast naar “GGD GHOR Nederland logo” om alle zichtbare tekst van de afbeelding te bevatten. https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/ Op de pagina https://ggdafspraak.nl/corona/locaties staat een kaart met daarop alle priklocaties. Omdat de kaart bedoeld is voor navigatie-doeleinden, is er een tekstalternatief toegevoegd door een lijst van alle priklocaties op dezelfde pagina te tonen. Daarnaast is de container waar de kaart in staat aangeduid met een aria-label "Kaart van priklocaties" om aan te geven dat er een kaart op de pagina staat. In het proces op https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/kies-een-locatie wordt een kaart getoond. Het is nu duidelijk aangegeven dat het een kaart is, zoals hierboven geadviseerd. Bij een kleine schermweergave, bijvoorbeeld een breedte van 1280 pixels en 200% zoom, verschijnt een knop met drie liggende streepjes waarmee het mobiele menu geopend kan worden. Deze knop heeft nu een tekstalternatief gekregen dat duidelijk de functie van de knop beschrijft, namelijk “Open menu”. https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/ Als bij een kleine schermweergave, bijvoorbeeld een breedte van 1280 pixels en 200% zoom, de knop met de drie liggende streepjes wordt geactiveerd, komt de focus op de knop met een kruisje (x) die bedoeld is om het menu weer te sluiten. Deze knop heeft nu een tekstalternatief gekregen dat duidelijk de functie van de knop beschrijft, namelijk “Sluit menu”. https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/
  • SC 1.2.3 - Audiodescriptie of media-alternatief (vooraf opgenomen) [niveau A]
    • Opgelost op: 16-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Op de pagina https://ggdafspraak.nl/en/coronavirus/frequently-asked-questions/how-can-i-get-the-coronavirus-vaccination/ staat een video met visuele informatie. Deze informatie is nu beschikbaar voor blinde en slechtziende mensen door middel van een audiodescriptie die is toegevoegd aan het audiospoor. Daarnaast is er een volledig uitgeschreven transcript beschikbaar waarin alle belangrijke informatie uit de video wordt beschreven. Hiermee wordt voldaan aan succescriterium 1.2.5. Het transcript biedt ook voordelen voor mensen die de informatie in de video te snel vinden gaan of die niet kunnen zien en horen, omdat het omgezet kan worden naar braille. De URL van de website "planjeprik.nl" wordt nu benoemd door de voice-over, zodat deze informatie ook beschikbaar is. Eenzelfde verbetering is doorgevoerd voor de video op https://ggdafspraak.nl/corona/afspraak, waar de URL "planjeprik.nl/afspraak" nu wordt benoemd door de voice-over. Ook de video op https://ggdafspraak.nl/corona/plan-je-prik/ is aangepast met audiodescriptie en een volledig uitgeschreven transcript, en de URL "planjeprik.nl" wordt nu benoemd door de voice-over. Voor video's die onder succescriterium 1.2.3 vallen, waar eerder audiodescriptie of een media-alternatief ontbrak, is nu audiodescriptie toegevoegd aan het standaard audiospoor. Dit is van belang voor mensen die de video's niet (goed) kunnen zien, zodat de visuele informatie ook voor hen beschikbaar is.
  • SC 1.2.5 - Audiodescriptie (vooraf opgenomen) [niveau AA]
    • Opgelost op: 16-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Op de pagina https://ggdafspraak.nl/en/coronavirus/frequently-asked-questions/how-can-i-get-the-coronavirus-vaccination/ staat een video met visuele informatie. Deze informatie is nu beschikbaar voor blinde en slechtziende mensen door middel van audiodescriptie die is toegevoegd aan het standaard audiospoor. Hiermee wordt voldaan aan succescriterium 1.2.3 en 1.2.5 op niveau AA, aangezien een media-alternatief niet meer voldoende is als oplossing. Voor video's die onder succescriterium 1.2.3 vallen, waar eerder audiodescriptie of een media-alternatief ontbrak, is nu audiodescriptie toegevoegd aan het standaard audiospoor. Dit is van belang voor mensen die de video's niet (goed) kunnen zien, zodat de visuele informatie ook voor hen beschikbaar is.
  • SC 1.3.1 - Info en relaties [niveau A]
    • Opgelost op: 21-01-2025
    • Genomen maatregelen:
      Op de pagina https://ggdafspraak.nl/ staat onder de kop "Maak een afspraak voor de coronaprik bij de GGD" een tekst die volledig was opgemaakt met het strong-element. Dit element is nu verwijderd en de alinea is anders vormgegeven met CSS. Op de pagina https://ggdafspraak.nl/ stonden blokjes met een afbeelding en een H4-kop, bijvoorbeeld "Corona". Omdat er onder deze kop geen content stond, is het H4-element verwijderd en de link aangepast zodat de tekst in de link staat. Dit zorgt tevens voor nettere code. Op de pagina https://ggdafspraak.nl/ is de koptekst “Digitale assistent” in de chatbot nu opgemaakt als een kop (h1- t/m h6-element), zodat software de relatie kan bepalen met de content eronder en hulpsoftware van kop naar kop kan navigeren. In de chatbot op de pagina https://ggdafspraak.nl/ is de kop “Waar heeft u een vraag over?” nu voorzien van het attribuut aria-level naast role="heading" om het niveau van de kop aan te geven. Op de pagina https://ggdafspraak.nl/corona/plan-je-prik/ is de tekst “Heb je gevonden wat je zocht?” nu gekoppeld aan de eronder staande radiobuttons “Ja” en “Nee” door een fieldset-element met een legend-element te gebruiken. Dit is ook toegepast op de vervolgpagina “Wat zocht je?”. Op de pagina https://ggdafspraak.nl/contact/ zijn de cursief gedrukte teksten “Wij proberen binnen één werkweek te reageren […]” nu opgemaakt met CSS in plaats van het em-element. Als op de pagina https://ggdafspraak.nl/contact/ de knop “Controleer jouw gegevens” wordt geactiveerd, verschijnt er een overzicht van de ingevulde gegevens. Dit overzicht is nu in de code opgemaakt als een tabel (table-element) of een definitielijst (dl-element) om de relatie tussen de labels en de ingevulde waardes duidelijk te maken. Op de pagina https://ggdafspraak.nl/sitemap/ zijn de koppen boven de lijsten, zoals “Pagina’s” en “Veelgestelde vragen over Corona”, nu opgemaakt als echte koppen (heading-elementen) in plaats van alinea’s. Op de pagina https://ggdafspraak.nl/corona/ zijn de links naar de veelgestelde vragen onder de kop “Ik heb een vraag” nu samengevoegd in één lijst, omdat deze items bij elkaar horen. Visueel zijn de lijsten nog steeds over twee kolommen verdeeld. Op alle onderzochte pagina’s in de acceptatie-omgeving zijn de menu-items van het hoofdmenu “Home” en “Corona” nu opgenomen in een lijst, omdat deze links bij elkaar horen. https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/ Op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/wat-is-je-geboortejaar is de kop “Wat is je geboortejaar?” nu programmatisch gekoppeld aan het invoerveld “geboortejaar” met aria-labelledby. Dit is ook toegepast op het veld “[lang lang="en"]Enter your postcode[/lang]” op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/en/prikafspraak-maken/postcode met aria-describedby. Dit is gecontroleerd voor alle pagina’s en vergelijkbare situaties zijn opgelost, zoals op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/jouw-gegevens. Op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/coronaprik-3-maanden is de kop “Heb je de afgelopen 3 maanden de coronaprik gehad?” nu gekoppeld aan de groep radiobuttons “Ja” en “Nee” door een fieldset-element met een legend-element te gebruiken. Dit is ook toegepast op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/onder-behandeling-trombosedienst en andere pagina’s zoals https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/inr-hoger-dan en https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/binnenkort-narcose. Op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/extra-persoon is het label “De afspraak is:” nu correct gekoppeld aan de radiobuttons “Alleen voor mijzelf” en “Voor mijzelf en iemand anders” door een fieldset-element met een legend-element te gebruiken.
  • SC 1.3.5 - Identificeer het doel van de input [niveau AA]
    • Opgelost op: 17-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/wat-is-je-geboortejaar staat een formulier waarin persoonlijke gegevens ingevuld moeten worden, namelijk het geboortejaar. Het invoerveld heeft nu het autocomplete-attribuut met de waarde “bday-year” gekregen, zodat browsers en hulpsoftware ondersteuning kunnen bieden bij het invullen van dit veld door bijvoorbeeld de invoervelden automatisch in te vullen. Meer informatie over de toepassing van dit attribuut en de verplichte waardes is te vinden op deze pagina. Op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/postcode wordt gevraagd om "je postcode". Dit invoerveld heeft nu het autocomplete-attribuut postal-code gekregen om automatische invulling mogelijk te maken. Andere voorbeelden zijn het e-mailadres en het telefoonnummer op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/jouw-gegevens, waar nu ook de juiste autocomplete-attributen zijn toegevoegd.
  • SC 1.4.1 - Gebruik van kleur [niveau A]
    • Opgelost op: 10-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Op de pagina https://ggdafspraak.nl/contact/ staat in het formulier bij de checkbox het label “Ik ga akkoord met de privacyverklaring. Ik heb […]” met daarin de link “privacyverklaring”. Deze linktekst is nu standaard onderstreept, zodat er niet aan de contrast-eis van minimaal 3,0:1 hoeft te worden voldaan. Het contrastverschil tussen de blauwe linktekst en de omliggende donkergrijze tekst was slechts 1,1:1. Als op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/wat-is-je-geboortejaar in het veld geboortejaar bijvoorbeeld “2222” wordt ingevuld, verschijnt er een foutmelding met daarin de groene linktekst “hier”. Deze linktekst is nu standaard onderstreept, zodat er niet aan de contrast-eis van minimaal 3,0:1 hoeft te worden voldaan. Het contrastverschil tussen de groene linktekst en de omliggende rode tekst was slechts 1,3:1. Een ander voorbeeld hiervan is de link "hier" op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/jouw-gegevens. Op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/je-kunt-nu-nog-geen-coronaprik-halen staat in de tweede alinea de link “hier”. Deze linktekst is nu standaard onderstreept, zodat er niet aan de contrast-eis van minimaal 3,0:1 hoeft te worden voldaan. Het contrastverschil tussen de groene linktekst en de omliggende blauwe tekst was slechts 1,5:1.
  • SC 1.4.10 - Reflow [niveau AA]
    • Opgelost op: 19-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Op de pagina https://ggdafspraak.nl/contact/ staat in het formulier bij de checkbox het label “Ik ga akkoord met de privacyverklaring. Ik heb […]” met daarin de link “privacyverklaring”. Deze linktekst is nu standaard onderstreept, zodat er niet aan de contrast-eis van minimaal 3,0:1 hoeft te worden voldaan. Het contrastverschil tussen de blauwe linktekst en de omliggende donkergrijze tekst was slechts 1,1:1. Als op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/wat-is-je-geboortejaar in het veld geboortejaar bijvoorbeeld “2222” wordt ingevuld, verschijnt er een foutmelding met daarin de groene linktekst “hier”. Deze linktekst is nu standaard onderstreept, zodat er niet aan de contrast-eis van minimaal 3,0:1 hoeft te worden voldaan. Het contrastverschil tussen de groene linktekst en de omliggende rode tekst was slechts 1,3:1. Een ander voorbeeld hiervan is de link "hier" op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/jouw-gegevens. Op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/je-kunt-nu-nog-geen-coronaprik-halen staat in de tweede alinea de link “hier”. Deze linktekst is nu standaard onderstreept, zodat er niet aan de contrast-eis van minimaal 3,0:1 hoeft te worden voldaan. Het contrastverschil tussen de groene linktekst en de omliggende blauwe tekst was slechts 1,5:1.
  • SC 2.4.1 - Blokken omzeilen [niveau A]
    • Opgelost op: 16-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Op alle onderzochte pagina’s in de acceptatie-omgeving is nu een mechanisme aanwezig om blokken met herhalende content (zoals het menu) te omzeilen. Dit is gerealiseerd door middel van een skiplink. De skiplink is de eerste link op een pagina die verwijst naar de unieke inhoud van die pagina. Deze link is verborgen, maar wordt zichtbaar wanneer de focus erop staat. Dit is van belang voor mensen die het toetsenbord gebruiken om te navigeren, zodat zij niet steeds op iedere pagina door herhalende content hoeven te navigeren met het toetsenbord.
  • SC 2.4.3 - Focus volgorde [niveau A]
    • Opgelost op: 10-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Bij een kleine schermweergave, bijvoorbeeld een breedte van 1280 pixels en 200% zoom, verschijnt een knop waarmee het mobiele menu geopend kan worden. Wanneer deze knop nu wordt geactiveerd, opent het menu en blijft de focus in het menu totdat het menu gesloten wordt. Dit voorkomt dat de focus door achter het menu gaat.
  • SC 2.4.6 - Koppen en labels [niveau AA]
    • Opgelost op: 18-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/kies-een-dag-en-tijd staat een invoerveld voor een dag. Dit veld is nu correct gekoppeld aan het label volgens succescriterium 1.3.1, zodat de toegankelijkheidsnaam (tekstlabel) niet langer door de placeholder wordt gevormd. Dit zorgt voor een duidelijker beschrijving van het doel van het veld. Deze verbetering is doorgevoerd op meerdere plaatsen in het proces.
  • SC 2.4.7 - Focus zichtbaar [niveau AA]
    • Opgelost op: 18-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Op alle pagina’s staat in de footer een link met het logo van "GGD GHOR Nederland". De focusindicator is nu zichtbaar wanneer de focus op deze link komt, zodat het duidelijk is voor mensen die het toetsenbord gebruiken om te navigeren, zoals mensen met een motorische beperking. Op alle pagina’s is een skiplink “Ga naar de inhoud” aanwezig. Deze skiplink wordt nu zichtbaar wanneer de focus erop komt, zodat de focusindicator altijd zichtbaar is op interactieve onderdelen van de pagina. https://ggdafspraak.nl/ Op de pagina https://ggdafspraak.nl/corona/ staan blokken met onderaan de links “Afspraak maken”, “Bekijken of veranderen”, “Bekijk de priklocaties” en “Naar gezondheidsvragenlijst”. De focusindicator is nu zichtbaar wanneer deze links focus krijgen. Dit is ook toegepast op de link “Alle vragen” en op meerdere pagina’s, waaronder de pagina https://ggdafspraak.nl/corona/afspraak met de links in de uitklapbare blokken. Op de pagina https://ggdafspraak.nl/?s=vaccin is de focusindicator nu zichtbaar wanneer de focus op de link “Lees meer” bij elk zoekresultaat komt.
  • SC 3.1.2 - Taal van onderdelen [niveau AA]
    • Opgelost op: 12-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Op de pagina https://ggdafspraak.nl/sitemap/ zijn de links in de sitemap die in een andere taal zijn dan de taal van de pagina nu voorzien van een taalwisseling. Dit is gedaan door lang="[xx]" toe te voegen aan het html-element met deze teksten. Op de pagina https://ggdafspraak.nl/corona/andere-talen/التخطيط-لتلقي-لقاح-كورونا-كوفيد-19/ staat informatie over het "plannen van een prik" in een andere taal. De taalwissel is nu aangegeven in de code door het lang-attribuut met de juiste taalcode toe te voegen aan de container die het artikel bevat. Op de pagina https://ggdafspraak.nl/corona/vragenlijst-over-de-gezondheid/ zijn de teksten in de uitklapbare blokken “Vragenlijst (vanaf 12 jaar)” en “Vragenlijst voor kinderen van 0,5 tot en met 11 jaar” die in een andere taal zijn dan de taal van de pagina nu voorzien van een taalwisseling. Dit is gedaan door lang="[xx]" toe te voegen aan het html-element met deze teksten
  • SC 3.3.1 - Foutidentificatie [niveau A]
    • Opgelost op: 19-12-2024
    • Genomen maatregelen:
      Als op de pagina https://ggdafspraak.nl/contact/ in het verplichte veld “Onderwerp” niets wordt ingevoerd en er verder wordt getabd, verschijnt er nu een foutmelding onder het veld met de tekst "U heeft geen onderwerp ingevuld" in plaats van de instructie “Veld ‘Onderwerp’ is verplicht”. Dit geldt voor alle meldingen die nu verschijnen, zoals "Ga akkoord met de privacyverklaring". Op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/wat-is-je-geboortejaar verschijnt er nu een foutmelding met de tekst "Ongeldig geboortejaar" als je een ongeldig jaartal invoert, in plaats van een instructie die niet precies aangeeft wat je fout hebt gedaan.
  • SC 4.1.3 - Statusberichten [niveau AA]
    • Opgelost op: 31-01-2025
    • Genomen maatregelen:
      De bedoeling van dit succescriterium is dat veranderingen op een webpagina ook beschikbaar zijn voor gebruikers van hulpsoftware. Als bijvoorbeeld een melding verschijnt, kan deze dan bijvoorbeeld worden voorgelezen met behulp van een screenreader. Als in het formulier op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/prikafspraak-maken/wat-is-je-geboortejaar een geboortejaar wordt ingevuld dat te ver in het verleden ligt (1800) of in de toekomst ligt, worden de foutmeldingen onder het invoerveld nu als statusbericht gepresenteerd aan voorleessoftware. Als in het formulier op de pagina https://acceptatie.corona.ggdafspraak.nl/en/prikafspraak-maken/postcode een niet-Nederlandse postcode (999) wordt ingevoerd, is de foutmelding “[lang lang="en"]This is not a Dutch postcode. Please check your details and try again.[/lang]” nu gekoppeld aan het invoerveld, zodat gebruikers van hulpsoftware weten dat deze melding verschenen is.

Alternatieven

In de tussentijd biedt GGD GHOR Nederland de volgende alternatieven aan bezoekers die last hebben van de afwijkingen die nog niet zijn opgelost:
De huidige problemen met betrekking tot de digitale toegankelijkheid zijn vooral vanwege de huidige huisstijl die niet voldoet aan de contrasteisen en de pdf-bestanden (vragenlijsten over de gezondheid) die niet toegankelijk zijn. Een alternatief die mensen nu hebben is bellen naar het algemene telefoonnummer. Daarnaast kunnen de vragenlijsten over de gezondheid ook ingevuld worden op de GGD-locaties.

Maatregelen

GGD GHOR Nederland neemt de volgende maatregelen om de afwijkingen op te lossen:
De huisstijl wordt (naar planning) in 2025 vervangen naar een huisstijl die toegankelijk is. Bij het ontwikkelen van nieuwe content zorgen we ervoor dat deze voldoen aan de eisen voor toegankelijkheid. Daarnaast leggen we bij het vervangen van content de prioriteit op ontoegankelijke content. En worden toegankelijkheidsissues meegenomen bij het live zetten van updates door de leverancier(s).

Op 31-12-2025 zal de website https://www.ggdafspraak.nl/ volledig voldoen aan de toegankelijkheidsstandaard.

Onevenredige last

De maatregelen die GGD GHOR Nederland heeft benoemd leiden niet tot een onevenredige last.


Algemene toelichting

Uitleg over de nalevingsstatussen

De vooruitgang in digitale toegankelijkheid wordt bepaald aan de hand van nalevingsstatussen, die weergeven hoever een overheidsinstantie is gevorderd met het toegankelijker maken van een website. Voordat de wettelijke verplichting van kracht werd waren er slechts twee statussen: de toegankelijkheidsnorm schreef voor dat een website volledig moest voldoen aan alle toegankelijkheidseisen, met als resultaat status voldoet volledig. In geval het niet kon worden aangetoond dan was de status altijd voldoet niet.

De huidige aanpak kent vijf nalevingsstatussen. Doel is het bereiken van de status voldoet volledig. De statussen voldoet gedeeltelijk en eerste maatregelen genomen zijn tussenstappen op weg naar het einddoel.

De statussen en hun kenmerken zijn:

A: Voldoet volledig

  • De overheidsinstantie kan aantonen dat de website of mobiele app volledig aan alle toegankelijkheidseisen uit de norm voldoet.
  • De overheidsinstantie voldoet zowel aan de wettelijke verplichting als aan de norm.
  • Het in de wettelijke verplichting vastgelegde doel is behaald.

B: Voldoet gedeeltelijk (= in control verklaring)

  • De overheidsinstantie kan aantonen dat er een actueel, volledig en juist beeld is van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • Er wordt nog niet voldaan aan alle toegankelijkheidseisen uit de norm.
  • De overheidsinstantie heeft concrete verbetermaatregelen benoemd en een planning gemaakt om de afwijkingen te herstellen.
  • De overheidsinstantie is daardoor in control over de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie voldoet wel aan de wettelijke verplichting, maar nog niet volledig aan de norm.

C: Eerste maatregelen genomen

  • Er is nog geen goed beeld van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie heeft concrete verbetermaatregelen genomen om dat beeld te krijgen.
  • De overheidsinstantie voldoet wel aan de wettelijke verplichting, maar niet aan de norm.

D: Voldoet niet

  • Er is geen goed beeld van de toegankelijkheid van de website of mobiele app.
  • De overheidsinstantie heeft geen concrete verbetermaatregelen benoemd om inzicht te krijgen in de (mate van) toegankelijkheid.
  • De overheidsinstantie voldoet enkel aan de wettelijke verplichting om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren.
  • Omdat de wettelijke verplichting voorschrijft dat overheidsinstanties de noodzakelijke maatregelen nemen om hun websites en mobiele applicaties toegankelijker te maken worden de overheidsinstantie aangespoord om binnen een bepaalde termijn concrete maatregelen te benoemen, inclusief planning.

E: Geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd

  • De overheidsinstantie heeft voor de website of mobiele applicatie geen toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd.
  • De overheidsinstantie voldoet niet aan de wettelijke verplichting om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren.
  • Omdat de wettelijke verplichting voorschrijft dat overheidsinstanties de noodzakelijke maatregelen nemen om hun websites en mobiele applicaties toegankelijker te maken wordt de overheidsinstantie aangespoord om op korte termijn een toegankelijkheidsverklaring te publiceren waarin concrete maatregelen zijn benoemd, inclusief planning.

Het uitgangspunt is dat verbetermaatregelen worden benoemd, ingepland en uitgevoerd. En dat daarmee wordt doorgegaan totdat volledig aan alle toegankelijkheids is voldaan.
Als een website lange tijd in een status blijft hangen, dan wordt aan de beleidsmatige eis toegankelijker maken niet langer voldaan.

Uitleg over onevenredige last

Het besluit digitale toegankelijkheid overheid staat overheidsinstanties toe om gebruik te maken van de mogelijkheid om afzonderlijke eisen uit de toegankelijkheidsstandaard - tijdelijk - niet toe te passen, als dit voor hen onevenredig belastend is.

Met de uitzonderingsmogelijkheid 'onevenredige last' dient zorgvuldig te worden omgegaan; het ontbreken van prioriteit, tijd of kennis bij een overheidsinstantie zijn geen legitieme redenen om de toegankelijkheidsstandaard niet toe te passen.

Zie voor de formele, geldende tekst artikel 3, lid 2 tot en met 4 en de toelichting bij artikel 3 van het besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Inhoud die buiten de werkingssfeer valt van het Besluit

Het besluit digitale toegankelijkheid overheid is niet van toepassing op de volgende content van websites en mobiele applicaties:

  • Kantoorbestandsformaten die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018, tenzij dergelijke content nodig is voor actieve administratieve processen met betrekking tot de door de betrokken overheidsinstantie vervulde taken;
  • Vooraf opgenomen, op tijd gebaseerde media die zijn gepubliceerd voor 23 september 2020;
  • Live uitgezonden, op tijd gebaseerde media;
  • Onlinekaarten en onlinekarteringsdiensten, mits essentiële informatie op navigatiekaarten op een toegankelijke, digitale wijze wordt verstrekt;
  • Van derden afkomstige content die niet door de betrokken overheidsinstantie wordt gefinancierd of ontwikkeld en evenmin onder haar verantwoordelijkheid valt;
  • Reproducties van stukken uit erfgoedcollecties die niet volledig toegankelijk kunnen worden gemaakt om redenen van bewaring, authenticiteit of het ontbreken van geautomatiseerde en kostenefficiënte oplossingen om toegankelijkheid te bewerkstelligen;
  • Content die enkel beschikbaar is voor een gesloten gebruikersgroep en die is gepubliceerd voor 23 september 2019, tot de betreffende website ingrijpend wordt herzien;
  • Content van websites en mobiele applicaties die niet noodzakelijk is voor actieve administratieve processen en die niet wordt aangepast na 23 september 2019.

Bron: Artikel 2, tweede lid van het besluit digitale toegankelijkheid overheid.

In deze verklaring wordt gerefereerd aan verschillende bronnen. Onderstaande lijst bevat de links naar deze bronnen.

template versie 20241202